Quantcast
Channel: Marloes – Optima Vita
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2933

Vetpercentage meten

$
0
0

Weegschaal

In het artikel van afgelopen donderdag, vertelde ik mijn doel voor de 90 Dagen Challenge. Ik wil heel graag proberen mijn vetpercentage wat omlaag te halen. Ik kreeg daar een aantal vragen over, onder andere waarom ik dat wil en hoe ik mijn vetpercentage meet. Vandaag ga ik je daar meer over vertellen.

Wat is vetpercentage?
Vetpercentage is letterlijk het percentage van je lichaam dat uit vet bestaat. Helemaal geen vet hebben is onmogelijk. Vrouwen hebben minimaal zo’n 13% vet op hun lichaam nodig, bij mannen ligt dit minimum rond 5%. Als je daar onder (of dichtbij) komt, kan je lichaam bepaalde processen niet meer goed uitvoeren. Vrouwen worden bijvoorbeeld onvruchtbaar en zijn niet langer ongesteld. Vrouwen hebben dus van nature meer vet dan mannen. Als je meer vet op je lichaam hebt, dan zie je er ‘zachter’ uit, je ziet minder van je spieren. Om je een globaal beeld te geven van hoe verschillende percentages eruit zien, is dit plaatje heel leuk:

Vetpercentage3

Vetpercentage en gewicht
Iemand met een hoger vetpercentage, hoeft niet perse zwaarder te zijn dan iemand met minder vet op zijn (of haar) lichaam! Zo kan de dame met 20-22% vet prima even zwaar zijn als die met 25% vet. Dit heeft te maken met de hoeveelheid spieren die je hebt, spieren zijn namelijk (iets) zwaarder dan vet! Ik schreef hier al eerder een artikel over. Je kunt daarom afvallen in omvang, terwijl je op de weegschaal hetzelfde getal blijft zien. Mijn doel is dan ook niet om af te vallen in kilo’s, maar alleen om mijn vetpercentage iets omlaag te brengen. Ik vind de dame met 30% vet trouwens prachtig, maar het is niet optimaal voor haar gezondheid.

Wat is gemiddeld?
Als ik het vetpercentage van iemand meet, krijg ik vrijwel altijd de vraag wat gemiddeld is. Een gemiddelde geven is echter heel vertekenend, want de gemiddelde persoon heeft een te hoog vetpercentage! Eigenlijk zou je dus moeten vragen: wat is een optimaal vetpercentage? Of wat is gezond? De volgende tabel geeft dat prachtig weer:

Voor vrouwen:

Vetpercentage vrouw

Voor mannen:

Vetpercentage2

Voor mijn leeftijd (28 jaar) zou een vetpercentage tussen 21 en 25 ideaal zijn (groene kolom), maar mijn leeftijdsgenoten zitten gemiddeld tussen de 26 en 32 (gele kolom)!

Hoe meet je vetpercentage?
Er zijn een aantal verschillende methode om je vetpercentage te meten. Er zijn apparaatjes die je in je handen moet houden, er zijn weegschalen die je vetpercentage meten, soms moet je zowel je handen als je voeten op een sensor zetten en het kan berekend worden met behulp van huidplooimeting. Ik heb op twee verschillende weegschalen gemeten en ik heb een huidplooimeting laten doen. Hier zijn de uitslagen:

Weegschaal 1: 22,6% vet
Weegschaal 2: 23,7% vet
Huidplooimeting: 24,8% vet

Zoals je ziet hele verschillende resultaten! Dit komt doordat de weegschalen enkel het vetpercentage in mijn benen meten. Er gaat namelijk een klein stroompje door mijn lichaam, de weegschaal meet de tijd dat het stroompje erover doet om aan de andere kant te komen (naar mijn andere voet). Vet geleidt stroom beter dan spieren, dus hoe sneller het stroompje over is, hoe meer vet ik heb. De apparaten die je vastpakt met je handen, meten alleen door je armen en torso. Een andere factor die van invloed op een meting, is vocht. Als ik net gesport zou hebben en niet gedronken heb, geeft de weegschaal waarschijnlijk een lager vetpercentage aan, omdat mijn lichaam minder goed geleid (door minder vocht).

Vetpercentage meten

De huidplooimeting lijkt dus optimaal, maar ook dit heeft nadelen. Zo kun je bij veel vrouwen niet alleen het vet aan de achterkant van de bovenarm pakken, vaak pak je nu een deel van je spieren mee. Bij mannen gaat dit overigens veel gemakkelijker.

Maar hoe weet ik dan wat mijn vetpercentage is?
Mijn tip is: vergelijk de waarden niet met gemiddelden, maar met eerdere metingen! Als je in week 1 27% vet hebt en in week 8 26%, dan weet je dat je vooruit bent gegaan. Vergelijking met anderen heeft niet zo heel veel zin in dit geval. Bij het meten zijn een aantal dingen belangrijk:

  • Meet altijd met hetzelfde apparaat, je zag het verschil tussen weegschalen bij mij!
  • Laat altijd door dezelfde persoon meten, zeker in het geval van een huidplooimeting
  • Meet altijd op hetzelfde tijdstip en op dezelfde dag
  • Zorg voor gelijke omstandigheden. Ga dus niet eerst sporten of heel veel drinken voorafgaand aan de test.

Waarom wil ik mijn vetpercentage verlagen?
Een paar maanden geleden was mijn vetpercentage lager dan dat hij nu is, toen voelde ik me fitter en ik merkte dat ik oefeningen gemakkelijker uitvoerde. Ook bij het hardlopen merk ik het verschil. Ik wil daarom graag mijn vetpercentage weer een beetje verlagen. Niet drastisch, maar een klein beetje, daarom zet ik ook geen specifiek getal als doel. Mijn gewicht zie ik wel hoe dat loopt, ik hecht niet heel veel waarde aan mijn lichaamsgewicht. Ik merk dat dat af en toe best lastig is, omdat het soms toch verleidelijk is om op de weegschaal af te gaan. Maar ik probeer het niet meer te doen!

Conclusie
Je vetpercentage meten kan erg nuttig zijn, maar houd de aandachtspunten hierboven in de gaten. Meet het als ijkpunt voor jezelf, niet om jezelf te vergelijken met anderen. Je kunt het meten van vetpercentage combineren met het meten van je taille- en eventueel heupomvang. Op deze manier breng je je lichaamssamenstelling beter in kaart dan alleen met het meten van gewicht. Ik schreef hier en hier al eerder over.

Ik hoop dat je het interessant vond! Stel gerust je vragen hieronder.

Groetjes, Marloes

Weet jij jouw vetpercentage? Ben je hier tevreden mee?


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2933

Latest Images